Kertépítés Nyíregyháza, Záhony, Kisvárda, Debrecen, Budapest


1.Tereprendezés

A kertépítés kevésbé látványos része, de annál nagyobb felfordulással jár. A kertünk életét alapjában meghatározza. A talaj termőrétegét őrizzük meg, mert csak nagy költséggel pótolható!A térplasztikák kialakítása pontos legyen, mert később már nem korrigálható.

2.Utak, burkolatok tűzrakóhelyek, támfalak

A kertépítésnél mindennek az alapja a felhasználási célnak megfelelő anyagválasztás, ne csak az esztétikai szempontok alapján döntsünk, hanem vegyük figyelembe a fagyállóságot, kopásállóságot, terhelhetőséget, tisztántarthatóság, csúszásmentesség stb. A kivitelezésnél a technológia precíz betartása különösen a rétegrendek, rétegvastagság tekintetében nem képezheti kompromisszum tárgyát.3.Víz architektura

Keveseknek adatik meg, hogy kertjében természetes tó vagy patak legyen, de vonzódásunk a vízhez sokakat arra késztet, hogy mesterségesen létrehozzunk ilyeneket. Bármilyen okból is alkalmazzuk a vizet a kertben, legyen az művészien megtervezett látványosság vagy csak egyszerű tavacska a kertet a szépség, harmónia és megnyugvás színterévé varázsoljuk. A víz minden megjelenési formájában létfontosságú az élet szempontjából, nem meglepő tehát, hogy az ember midig is erős, ösztönös kötődést érzett iránta.4.Sziklakertek,kőkertek

Az igazi sziklakertek olyan hatást keltenek mintha a természet egy darabját otthonunkba vittük volna. Mintha arra találták volna ki, hogy megszépítsük a bejáratok környékét, az előkertet, a lépcsőszegélyek vagy teraszunk lejtős oldalait. A természet olyan kőzeteket tár elénk, amely régmúlt idők nyomait hordozzák, a széltől koptatott és naptól megfakult, időjárástól bizarr formákat kapott egyedek nyugodt, méltóságot biztosítanak a kertünknek .Ezt a nyugalmat egészítik ki a növények természetességükkel, gazdag virágzásukkal, csodálatos illatukkal, ami egész éven át kísér bennünket, szinte észrevétlenül alakul ki élet a sziklák között.kert gondozás


Tudjon meg többet a kertépítésről!
5.Növények

Fák: A kertépítésben a tér formálására, a kert széleinek hatásos lezárására, szoliterként a nyílt gyepfelületbe, vagy kisebb csoportokban ültetve megfelelő háttér előtt mutatnak igazán. A kicsire növő virágzó, oszlopos vagy gömb koronaformáju fák az előkertek díszéül szolgálhatnak. A nagy terebélyesek csak a nagy kertekben férnek el, nyáron árnyékot és párás levegőt, télen szélvédelmet nyújtanak, valamint fészkelő hely a madarak számára. Méreteiknél és élettartamuknál fogva a kert képét hosszútávon a legmarkánsabban meghatározó elemek, a térnek határozott, függőleges tagolást adnak.

Cserjék:A kertnek meghatározó elemei,mert viszonylag hamar (2-4 év alatt) elérik végleges méretüket kitöltik a teret horizontmagasságban és talajon elterülve egyaránt. Díszítenek levelükkel, termésükkel, alakjukkal egyaránt. A cserjék mérete, növekedési jellege, valamint dísze a legkülönbözőbb lehet, ennek megfelelően alkalmazási területe is sokrétű. Felhasználhatjuk szoliterként, cserjecsoprtokat hozhatunk létre, nyírott és nyíratlan sövényeket nevelhetünk belőle, talajtakarásra is kiválóan alkalmazhatók, de pergolák, virágrácsok kerítések befuttatására is felhasználhatóak

Fenyők: Az örökzöldek ültetésével az a célunk, hogy télen is szép, mutatós növények legyenek kertjeinkben, megnyújtva ezzel a kert használati idejét. Hazánkban a természetes növénytakaró örökzöldekben szegény, ezért kerüljük az örökzöldek túlzott használatát. Nem könnyű feladat, de a hangsúly éppen azon van, hogy megtaláljuk a megfelelő arányt a lombhullatók és örökzöldek között. Ide tartoznak az örvös elágazású fenyők, kéttűs és öttűs fenyők, tuják és hamisciprusok, tiszafák, borókafajok, vörösfenyő, mocsárciprus.

Évelő lágyszárúak: A kertbe kiültetve esztendőkön keresztül élnek és virágoznak, az évszakok jelzésére kiválóan alkalmasak, de csak viszonylag rövid ideig (2-3 hét) virágoznak így az év jelentős részében kizárólag megjelenési formájukkal díszítenek .Felhasználása meghitt pihenőhelyek, tájképi környezet harmonikus bemutatása a kert egyes részeinek összekapcsolása, az építészeti elemek kiemelése vagy oldása.

Egy-és kétnyári virágok: Sokféle színben pompázó, változatos formájú, illatú növények tartoznak ide, melyek, parkjaink, kertjeink leghatásosabb díszítőelemei. Szerepük lehet egyszerűen dekoráció, de lehet figyelemfelkeltő, hangsúlyozó. A kert sokat látogatott részébe, központi díszterébe, előkertjébe tervezzük, mivel folyamatosan virágzó színes díszítést nyújtanak.

Gyep: A jól ápolt kiváló minőségű díszgyepet mindenki megcsodálja, színe mélyzöld textúrája a legfinomabb bársonyéra emlékeztet. A pázsitfelület milyensége meghatározza a kertünk minőségét, hogy ezt a hatást elérjüka kertépítés során, a legjobb fajtakeveréket kell használni a vetéshez és nagy odafigyeléssel kell gondozni. A rendszeres nyírás(hetente)mellett folyamatos víz és tápanyagellátást igényel.